Keď som prvýkrát skúsil kulajda s vajcom, bol som ohromený. Bolo to na rodinnej oslave, kde moja stará mama pripravila túto tradičnú polievku. Jej chuť bola taká bohatá a komplexná, že som sa rozhodol naučiť sa tento recept a podeliť sa oň s vami. Kulajda s vajcom je nielen chutná, ale aj jednoduchá na prípravu, čo z nej robí ideálnu voľbu pre začiatočníkov.
Prečo je Tento Recept Ideálny?
Tento recept na kulajdu s vajcom je ideálny pre začiatočníkov z niekoľkých dôvodov. Po prvé, ingrediencie sú ľahko dostupné a často ich máte doma. Po druhé, postup je jednoduchý a nevyžaduje si špeciálne kuchárske zručnosti. A nakoniec, kulajda s vajcom je tradičná polievka, ktorá vám umožní ochutnať kúsok starej slovenskej kuchyne.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g húb (voliteľné)
- 1 liter vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 lyžica octu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý kôpor na ozdobenie
Postup
- Najskôr ošúpte a nakrájajte zemiaky na kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekajte.
- V hrnci na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte nakrájané zemiaky a huby (ak ich používate) a duste ich pár minút.
- Zalejte vývarom a varte, kým zemiaky nebudú mäkké, približne 20 minút.
- Medzitým si pripravte stratené vajce. Do vriacej vody pridajte ocot a opatrne rozbite vajce do vody. Varíte 3-4 minúty, kým bielok nezhustne, ale žĺtok ostane tekutý.
- Keď sú zemiaky hotové, odstavte polievku z ohňa a nechajte ju trochu vychladnúť.
- Pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Do servírovacej misky nalejte polievku a na vrch položte stratené vajce. Ozdobte čerstvým kôprom.
- Podávajte teplú.
Rýchle Tipy
- Ak nemáte huby, môžete ich vynechať alebo nahradiť inou zeleninou, ako sú mrkva alebo petržlen.
- Pre hustejšiu konzistenciu môžete časť zemiakov rozmixovať pred pridaním smotany.
- Ak nemáte čas na prípravu strateného vajca, môžete použiť obyčajné varené vajce.
Variácie Chuti
Kulajda s vajcom je veľmi flexibilná polievka, ktorú môžete prispôsobiť podľa svojho gusta. Môžete pridať viac kyslej smotany pre krémovejšiu chuť, alebo pridať trochu citrónovej šťavy pre väčšiu kyslosť. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať štipku čili alebo mletú papriku.
Nápady na Podávanie
Kulajda s vajcom sa výborne hodí ako hlavné jedlo, najmä v chladnejšom počasí. Môžete ju podávať s čerstvým chlebom alebo rožkami, ktoré vám pomôžu vychutnať si každú lyžicu tejto lahodnej polievky. Ak chcete, môžete pridať aj kúsok masla na vrch polievky pre ešte bohatšiu chuť.
Na záver, dúfam, že tento recept na kulajdu s vajcom vás inšpiroval k tomu, aby ste si ju vyskúšali pripraviť doma. Je to nielen chutné, ale aj jednoduché jedlo, ktoré vám prinesie radosť z varenia a poteší vašich blízkych. Takže, do toho, pustite sa do prípravy a vychutnajte si túto tradičnú dobrotu!
Pozrite si ďalšie naše recepty: Chutný kuracia ciganska: Recept na Slávnostnú Večeru
Pridaj komentár