Horúcovzdušná fritéza je môj najobľúbenejší kuchynský spotrebič
Pripravujem v nej takmer všetko. Pečiem v nej raňajky, varím vajíčka, varím mäso a pečiem v nej aj koláče a chlieb. Jedným z mojich obľúbených receptov je tento jednoduchý chlieb so syrom z fritézy Airfryer. Nepotrebuje dlho kysnúť a má lahodnú zlatohnedú kôrku a nadýchanú striedku. Prečo ho nevyskúšať aj vy!
Tento chlieb z fritézy Airfryer sa dá upiecť za 30 minút
Tento rýchly chlieb z fritézy Airfryer je v podstate chlieb so sódou. Jeho korene siahajú do Írska. Chlieb bez droždia sa tam pečie už po stáročia. Vznikol z nevyhnutnosti: Kvasnice sa ťažko zháňali, ale ľudia chceli mať na stole každý deň čerstvý chlieb.
Namiesto droždia sa na výrobu chleba používa sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva a trochu kyseliny z cmaru alebo jogurtu. Tieto dve zložky spolu zabezpečia, že chlieb nádherne vykysne.
Ovsené vločky, rozmarín a syr – tajomstvo chuti
Do cesta na chlieb Airfryer sa pridávajú aj ovsené vločky, trochu rozmarínu a ochutený syr, napríklad čedar. Tieto tri prísady dodajú chlebu chrumkavý, slaný charakter.
V Írsku pekári tradične vyrezávajú do cesta kríž. Je to čiastočne preto, aby sa chlieb rovnomerne upiekol, ale aj z povery, aby sa od neho odohnali zlí duchovia. Môžete urobiť to isté, ale ja som sa rozhodol pre slnečný vzor na oslavu neskorého leta.
Ideálny na raňajky aj na večerné posedenie
Tento chlieb si rada dávam na raňajky, pretože ráno ho mám rada slaný. Ale samozrejme, rovnako dobre chutí aj na konci dňa alebo s dipom, keď prídu priatelia na návštevu.
Keď ste vymiesili cesto, pečte chlieb pol hodiny vo fritéze. Potom ho pred krájaním nechajte trochu vychladnúť. Vôňa, ktorá naplní vašu kuchyňu, je jednoducho nebeská, to mi verte.
Ďalšie rýchle recepty z Airfryer

Damper, austrálsky chlieb z buša, sa pečie podobne rýchlo a jednoducho, rovnako ako rýchle ovsené tyčinky na prestávky medzi jedlami. Cesnakový chlieb z fritézy Airfryer je vynikajúci a aromatický.
Mimochodom: Naši kolegovia z Geniale Tricks majú na jeseň niekoľko pekných dekorácií na stôl. Čo tak lampióny z kartónových plechoviek na jedálenský stôl? Pozrite si ich!
Zložky
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g pšeničnej múky typu 405
- 50 g ovsených vločiek
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 4 vetvičky rozmarínu
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 150 ml cmaru
- 100 g syra, napr. čedar + trochu viac na posypanie
- 1 lyžička olivového oleja
Príprava
- Vo veľkej mise zmiešajte oba druhy múky s ovsenými vločkami a práškom do pečiva. Pridajte jednu čajovú lyžičku soli.
- Rozmarín ošúpte, nasekajte nadrobno a vmiešajte do zmesi.
- Do zmesi múky urobte jamku. Vmiešajte vajce a prilejte mlieko a cmar. Všetko spolu premiešajte vidličkou a postupne zapracujte múku zo strán. Rukami rovnomerne vymiesime cesto.
- Syr nakrájajte na malé kocky a rovnomerne vmiešajte do cesta.
- Zľahka naolejovanými rukami vytvarujte okrúhly chlieb s hrúbkou asi 3 cm. Posypte ho ovsenými vločkami a trochou nakrájaného syra a oboje jemne vtlačte do povrchu. Cesto nakrájajte do tvaru slnka.
- Potom cesto opatrne vložte priamo do koša fritézy Airfryer alebo do formy na pečenie chleba a pečte 30 minút pri 180 °C, kým cesto nevykysne a ľahko nezhnedne.
- Skontrolujte, či je chlieb hotový, poklepaním na spodnú stranu – mal by znieť duto.
- Nakoniec nechajte chlieb z fritézy Airfryer pred krájaním krátko vychladnúť na chladiacej mriežke.
Tip: Tento chlieb je ideálny na raňajky, piknik alebo ako rýchly domáci darček.
Nezabudnite odfotiť svoj výtvor a zdieľať ho na sociálnych sieťach!

Pridaj komentár