Kuracie soté v smotanovej omáčke z ružičkového kelu
Soté v hubovej omáčke pozná asi každý – ale túto kombináciu si pravdepodobne ešte neochutnal. Reč je o kuracom soté v smotanovej omáčke z ružičkového kelu. Túto lahôdku zvládneš pripraviť už za 30 minút!
Rodinný recept na kuracie soté v ružičkovo-smotanovej omáčke
Hľadáš rýchly a chutný recept, ktorým si spríjemníš večer alebo prekvapíš rodinu cez víkend? Potom je tento recept ako stvorený pre teba. Spája jemné kuracie mäso s krémovou smotanovou omáčkou a čerstvým ružičkovým kelom, ktorý má práve teraz sezónu a chutí výborne.
Najlepšie je použiť kuracie prsia, ktoré si nakrájaš na tenké prúžky. Ak chceš ušetriť čas, môžeš použiť aj hotové kuracie soté. Mäso sa na panvici krátko zprudka opečie a odloží bokom.
Potom prichádza na rad ružičkový kel – odstráň vonkajšie listy, rozkroj každú ružičku na polovicu a krátko opeč v tej istej panvici.
Následne kel podlej zeleninovým vývarom a nechaj niekoľko minút povariť. Potom pridaj smotanu, ktorá omáčke dodá jemnú a hustú konzistenciu. Nechaj ju krátko prevrieť a dochuť.
Nakoniec pridaj späť opečené kuracie kúsky a premiešaj. Podávaj s ryžou alebo krémovou zemiakovou kašou – obe prílohy sa k omáčke dokonale hodia.
Ingrediencie

- 300 g čerstvého ružičkového kelu
- 500 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL rastlinného oleja
- soľ a korenie
- 1 ČL papriky
- 100 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- štipka muškátového orieška
- 1 PL škrobu (napr. zemiakového)
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Ružičkový kel umy, odstráň vonkajšie listy a rozkroj na polovice. Kuracie prsia nakrájaj na tenké pásiky. Cibuľu a cesnak ošúp a nakrájaj nadrobno.
- Na panvici rozohrej olej a opeč kuracie mäso dozlatista. Osoľ, okoreň a pridaj papriku. Potom mäso vyber a odlož.
- Do tej istej panvice vlož cibuľu s cesnakom a nechaj ich zosklovatieť. Pridaj ružičkový kel a opeč ho približne 5 minút, kým sa ľahko nezafarbi.
- Podlej zeleninovým vývarom a var ďalších 5 minút.
- Pridaj smotanu, dochuť muškátom, soľou a korením a var na miernom ohni ešte 5 minút.
- Vráť do panvice opečené mäso a premiešaj.
- Škrob rozmiešaj v malom množstve vody a vlej ho do omáčky, aby zhustla.
- Nechaj ešte 2 minúty prehriať, posyp čerstvou petržlenovou vňaťou a podávaj.
Tip na servírovanie
Toto jedlo krásne vonia a zahreje – ideálne pre jesenné dni. Podávaj ho s ryžou, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom. Pre dokonalú atmosféru zapáľ sviečku a uži si pohodový večer.

Pridaj komentár