Hľadáte zdravý recept na paradajkovú polievku? Ak áno, ste na správnom mieste! Paradajková polievka je nielen chutná, ale aj zdravá a výživná. V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept na zdravú paradajkovú polievku, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Paradajková polievka je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Je ideálna na chladné dni, keď potrebujete niečo teplé a výživné. Naša verzia je nielen chutná, ale aj zdravá, čo z nej robí perfektnú voľbu pre celú rodinu.
Prečo je Tento Recept Zdravý?
Paradajky sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, a na lykopén, antioxidant, ktorý môže pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení. Okrem toho, tento recept obsahuje aj iné zdravé ingrediencie, ako je cibuľa, cesnak a mrkva, ktoré dodávajú polievke ďalšie výživné látky. Použitie olivového oleja namiesto masla znižuje obsah nasýtených tukov, čo je prospešné pre vaše srdce.
Ingrediencie 
- 1 kg čerstvých paradajok alebo 2 plechovky lúpaných paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (bazalka, oregano) na dochutenie
Kroky Prípravy
- Najskôr si pripravte všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
- V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte mrkvu a smažte ďalších pár minút, kým mrkva nezačne mäknúť.
- Pridajte nakrájané paradajky alebo lúpané paradajky z konzervy. Dobre premiešajte a nechajte variť pár minút, kým paradajky nezačnú púšťať šťavu.
- Zalejte zeleninovým vývarom a privedzte k varu. Znížte teplotu a nechajte variť na miernom ohni približne 20-30 minút, kým všetky ingrediencie nebudú mäkké.
- Po uvarení nechajte polievku trochu vychladnúť a potom ju rozmixujte do hladka pomocou ponorného mixéra alebo v kuchynskom robote.
- Vráťte polievku späť do hrnca, dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami podľa chuti. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa chute prepojili.
- Podávajte teplú, prípadne ozdobte čerstvou bazalkou alebo krutónmi.
Ako Ušetriť Čas?
Ak máte málo času, môžete použiť konzervované paradajky namiesto čerstvých. Tiež môžete použiť mrazenú mrkvu, ktorá sa rýchlejšie uvarí. Ak chcete ešte viac urýchliť prípravu, môžete použiť hotový zeleninový vývar z obchodu.
Tipy na Variácie
Paradajková polievka je veľmi flexibilná a môžete ju prispôsobiť podľa svojich chutí. Skúste pridať trochu smotany pre krémovejšiu konzistenciu, alebo pridajte chilli papričky pre pikantnejšiu verziu. Ak máte radi taliansku kuchyňu, môžete pridať trochu parmezánu alebo mozzarelly na záver. Pre deti môžete pridať trochu cukru, aby bola polievka sladšia a príťažlivejšia.
Podávanie
Paradajková polievka sa výborne hodí ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo spolu s chlebom alebo krutónmi. Môžete ju podávať s čerstvým pečivom, grilovaným syrom alebo dokonca s cestovinami. Nezabudnite na čerstvé bylinky, ktoré dodajú polievke sviežu chuť a krásny vzhľad.
Paradajková polievka je nielen chutná, ale aj zdravá a univerzálna. Môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby a prispôsobiť ju podľa svojich chutí a potrieb. Takže nabudúce, keď budete hľadať zdravý a chutný recept na paradajkovú polievku, vyskúšajte tento recept a potešte svoju rodinu výživným jedlom.
Inšpirujte sa zdravým stravovaním a objavte radosť z varenia. Paradajková polievka je len začiatok vašej cesty k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu. Bon appétit!
Pozrite si ďalšie naše recepty: Domáci babovka: Tipy a Triky od Babičky
Pridaj komentár